Mesquite

Mesquite je známější pod označením Svatojánský chléb či karob. Nejedná se ovšem o odrůdu, která je u nás více známá, neboť pochází ze Středomoří. Prosopis pallida, jak zní jeho latinský název, totiž pochází z Jižní a Střední Ameriky. Jedná se o strom, který se pro různé potřeby spotřebovává vlastně celý. Listy se dávají dobytku coby krmivo, ze dřeva se staví. Nás ale budou zajímat jeho lusky, které se využívají pro přípravu různých jídel.rohovník s lusky
Strom mesquite je velmi mohutný, má pokroucené větve a košatou korunu. Nejvíce oblíbeným je v Peru, kde se z lusků získávají semena, která se melou a prášek se pak používá v gastronomii. Je také možné celé lusky povařit a získat tak sirup, který pomáhá při anémii a podvýživě. Pro svou sladkou chuť se stal velmi oblíbenou lahůdkou.
Prášek z lusků mesquite obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin, sacharidů (z největší části fruktózy), které mu dodávají karamelovou chuť s přídavkem kakaa či kávy. Má světle hnědou barvu a pozitivní účinky na lidský organismus: podporuje peristaltiku střev, podporuje růst kostí a krevní oběh, zabraňuje vzniku osteoporózy a anémie, dodává energii a dodává kvalitní rostlinné bílkoviny. Také snižuje hladinu LDL cholesterolu. Váže na sebe škodlivé toxiny, čímž napomáhá při léčbě průjmových onemocnění.
Jak již bylo řečeno, nejvíce se využívá v gastronomii, kde se může používat v teplé i studené kuchyni. Přidává se do snídaňových kaši či směsí, sladkých pokrmů či do těsta na pečení. Vyrobit si z něj můžeme domácí müsli tyčinky či si je přidat do smoothie. Populární je také k přípravě nápoje zvaného mesquite latte, což je vlastně alternativa kávy bez kofeinu.lusky mesquite
Jeho velkou výhodou je bezlepkovost, takže si jej mohou dopřát i lidé trpící celiakií. Pro svou nezávadnost je vhodný také pro těhotné a kojící ženy. Jako vynikající zdroj energie jej pak ocení sportovci po fyzické zátěži či při rekonvalescenci. Ocení jej také lidé trpící na refluxy a překyselení žaludku, protože zahustí přijímanou stravu a zamezí tak obtížím při trávení. Spektrum jeho použití je zkrátka široké, což je také důvod, proč je řazen mezi superpotraviny.